Що таке Chrome OS і чому варто розглянути перехід на цю систему? Повний огляд операційної системи від Google

Chrome OS – це легка, швидка та безпечна операційна система розроблена компанією Google, яка набула популярності завдяки своєму мінімалістичному підходу та інтеграції з хмарними сервісами. Основна мета зробити максимально простий користувацький досвід для тих, хто більшість своїх завдань виконує в інтернеті. У цій статті ми розглянемо, що ж це за така операційна система, її можливості та чому варто розглянути перехід саме на неї.

Система базується на Linux, і в основному орієнтована на роботу в хмарі. Користувацький інтерфейс схожий на браузер Google Chrome, бо всі додатки та сервіси працюють через веб, а більшість файлів зберігаються в хмарі, зокрема у Google Drive.

Вона з’явилася ще у 2011 році і здобула популярність серед користувачів, які шукають швидку, надійну та недорогу операційну систему для щоденних завдань. Встановлюють її на пристрої Chromebook – тобто ноутбуки або планшети, які пропонують бюджетну, але продуктивну альтернативу комп’ютерам на Windows чи macOS.

Перелік функцій

Швидкість

Дуже відзначається своєю швидкістю, адже займає мало місця і не обтяжена великою кількістю програмних процесів. Завдяки цьому Chromebook запускається за кілька секунд й готовий до роботи практично миттєво. Чудовий варіант для користувачів, які не хочуть чекати на завантаження системи або постійно боротися з «гальмуванням» ПК.

Інтеграція з Google-сервісами

Добре інтегрується з усіма сервісами Google – Gmail, Google Drive, Google Docs, Google Play і т.д. Для користувачів, які вже активно використовують ці інструменти перехід на Chrome OS буде, мабуть, найкращим вибором. Усі файли та налаштування легко синхронізуються між пристроями.

Google Play та Android-додатки

Підтримує запуск додатків для Android із Google Play. Виходячи з цього, користувачі мають доступ до величезної кількості програм – від ігор до професійних інструментів для роботи з документами, фото та графікою.

Чому варто розглянути перехід на Chrome OS?

Простота

Якщо ви шукаєте систему для базових завдань – перегляду вебсайтів, роботи з документами, обробки електронної пошти – у цьому в випадку така операційка є просто ідеальним варіантом. Інтерфейс максимально простий й інтуїтивно зрозумілий, який дозволить навіть новачкам швидко звикнути до роботи на  своєму Chromebook.

Безпека

Оскільки вона розроблена як легка операційна система, то тут водночас має декілька важливих переваг у плані безпеки. Через свою хмарну «природу» зберігання даних та виконання багатьох завдань в браузері знижує ризик зараження вірусами. А ще використовує багаторівневу систему захисту, включаючи шифрування файлів, захищений режим для кожної вкладки браузера і автоматичні оновлення. Все це знижує ризик вірусних атак, роблячи її більш захищеною порівняно з традиційними операційними системами.

Автономність

Більшість пристроїв на базі Chrome OS, до прикладу той самий «Хромбук», мають тривалий час автономної роботи, а це якраз хороший варіант для студентів, подорожей або роботи в дорозі. Легкі та компактні, легко поміщаються в сумку або рюкзак.

Бюджетний варіант

Фактично уся ця система оптимізована для роботи з недорогими пристроями, і відмінно працює із низькими технічними характеристиками. «Хромбуки» зазвичай дешевші, ніж аналогічні ноутбуки на Windows. До слова, якщо у вас простий і не надто потужний ноутбук, який час від час ще й підвисає, то можете просто встановити собі на нього цю операційку замість Windows. Це буде наче ковток свіжого повітря для вашого ноутбука.

Недоліки

Як і будь-яка інша операційна система Chrome OS теж має свої нюанси, через які деякі користувачі можуть сумніватися в тому, чи може взагалі ця система повноцінно замінити Windows.

Обмежені можливості для професійних програм

Не підтримує потужні десктопні додатки по типу Adobe Photoshop, Premiere Pro і всі інші спеціалізовані програми для роботи з графікою, відео та аудіо. Це стає суттєвою проблемою для професіоналів, що працюють з важкими мультимедійними файлами або програмним забезпеченням, яке потребує високої продуктивності. Натомість, як ми вже сказали, там є можливість запуску додатків Android і Linux, хоч вони не завжди дають той самий рівень функціональності, що й їхні повноцінні аналоги на інших ОС. Та й взагалі Хром OS не має такого великого вибору програм. В той час як Windows підтримує величезний спектр програмного забезпечення розробленого протягом десятиліть. Простіше кажучи, майже всі додатки мають там дуже спрощені та урізані версії.

Залежність від інтернет-з’єднання

Оскільки OS побудована як хмарна операційна система, більшість її функцій оптимізовані для роботи з інтернетом. Багато додатків доступні тільки при підключенні до мережі, що може стати проблемою, якщо ви часто працюєте в умовах обмеженого доступу до мережі. Але все ж деякі додатки (наприклад, Google Docs) працюють в офлайн-режимі.

Відсутність підтримки для вимогливих ігор

Це точно не для геймерів. І все ж навіть попри підтримку деяких Android-ігор та хмарного геймінгу GeForce Now, повноцінні потужні тріпл А-ігри, звісно ж, недоступні на цій платформі.

Чи може Chrome OS повноцінно замінити Windows?

Знаєте, це залежить від типу користувача. Якщо ваші завдання це просто серфінг в інтернеті, робота з документами, електронною поштою, відеоконференції та інші  схожі базові потреби, то тут така OS звичайно ж буде чудовою альтернативою Windows. Взагалі, Chrome OS навіть попри свої недоліки – це чудовий варіант для користувачів, яким потрібна проста, безпечна і швидка операційна система для повсякденних завдань.

Натисніть, щоб оцінити цю публікацію!
[Всього: 0 Середнє: 0]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

7 + = 12