Як правильно встановити операційну систему Windows на свій комп’ютер або ж ноутбук

На ТехноВізорі ми вже неодноразово вам розповідали щось цікаве про Windows. Було безліч статей, але ця одна із не менш важливих. У ній розкажемо, як повноцінно встановити систему на ваш пристрій, а також поділимось декількома порадами.

Багато хто може подумати, що вся установка може здатися дуже складним і довгим завданням, і вже краще віднести комп’ютер в якийсь спеціальний сервіс, щоб там усе поставили, але насправді, скажемо відверто, цей процес досить простий та зрозумілий, якщо слідувати простим інструкціям. Незалежно від того, чи це новий комп’ютер, чи ви перевстановлюєте систему на старому пристрої. Ось розглянемо детальніше, як це зробити.

Що потрібно для встановлення?

Перед тим як почати переконайтесь, що у вас є все необхідне:

Оригінальна версія Windows. Це може бути DVD-диск або USB-накопичувач із записаним образом Windows. Якщо у вас немає такого носія, то його можна створити самостійно, завантаживши офіційний інструмент від Microsoft на їхньому сайті.

Ліцензійний ключ. Для активації ОС знадобиться ліцензійний ключ, який ви отримали під час покупки системи.

Резервна копія важливих файлів. Якщо перевстановлюєте систему, обов’язково створіть резервну копію своїх важливих файлів, оскільки під час установки всі дані на системному диску можуть бути стерті.

Створення завантажувального USB-накопичувача

Ну і як ми писали вище, якщо немає вже готового диска чи USB-накопичувача з Windows, то потрібно створити його самостійно. Найпростіший спосіб – завантажити офіційний інструмент від Microsoft, який автоматично запише Windows на флешку. Це доволі легко зробити.

  1. Завантажте Media Creation Tool за посиланням (https://www.microsoft.com/uk-ua/software-download/windows10) із сайту Microsoft.
  2. Вставте порожній USB-накопичувач (мінімум 8 ГБ) у комп’ютер.
  3. Запустіть завантажений інструмент і виберіть «Створити інсталяційний носій для іншого ПК».
  4. Дотримуйтесь інструкцій на екрані для вибору версії Windows і мови, після чого програма автоматично завантажить образ системи та запише його на флешку.

Налаштування BIOS для завантаження з флешки або ж диска

Тепер, коли у вас є завантажувальний носій з Windows, наступним кроком буде налаштування BIOS комп’ютера, щоб він зміг завантажуватися з флешки або DVD-диска.

  1. Вимкніть комп’ютер і знову ввімкніть його.
  2. Під час запуску натисніть клавішу для входу в BIOS. Це може бути клавіша «Del», «F2», «F10» або інша, залежно від виробника материнської плати. Інформація про те, яку клавішу натискати, зазвичай з’являється на екрані під час старту комп’ютера.
  3. У меню BIOS знайдіть розділ «Boot» або «Завантаження». Змініть порядок завантаження, встановивши першим завантажувальний пристрій (флешка або диск).
  4. Збережіть зміни та вийдіть з BIOS, натиснувши клавішу «F10».

Процес встановлення Windows

Коли комп’ютер завантажиться з флешки або диска почнеться процес встановлення Windows. Дотримуйтесь наступних кроків:

  1. Після завантаження з носія з’явиться вікно встановлення Windows. Виберіть мову, формат часу і розкладку клавіатури, а потім натисніть «Далі».
  2. Натисніть кнопку «Встановити зараз».
  3. Введіть ліцензійний ключ, якщо у вас він є. Якщо ви його не маєте на цей момент, виберіть «Пропустити» (систему можна буде активувати пізніше).
  4. Прийміть умови ліцензійної угоди та натисніть «Далі».

Вибір типу встановлення

На цьому етапі буде запропоновано вибрати тип встановлення:

«Оновлення»: Якщо ви перевстановлюєте систему і хочете зберегти свої файли та налаштування, виберіть цей варіант. Але враховуйте, що залишки старої системи можуть сповільнювати роботу ПК.

«Вибіркова установка»: Якщо ж хочете «чисту» інсталяцію з видаленням усіх даних на диску, то виберіть цей варіант.

Розділи диска і форматування

Припустимо, що обрали «Вибіркову установку», перед вами відкриється список розділів жорсткого диска. Щоб провести чисте встановлення зробіть наступне:

  1. Виберіть розділ на якому встановлена стара операційна система, і натисніть «Видалити».
  2. Якщо у вас новий комп’ютер або новий жорсткий диск – натисніть «Створити», щоб розділити їх.
  3. Виберіть потрібний розділ для встановлення Windows і натисніть «Далі». Після цього почнеться процес встановлення.

Закінчення встановлення

Після початку процесу встановлення Windows автоматично копіюватиме файли на комп’ютер. Подібний процес може зайняти від 15 до 30 хвилин, але залежно від швидкості вашого комп’ютера. Протягом цього часу система декілька разів перезавантажиться – це нормально, і не потрібно втручатися.

Початкове налаштування системи

Згодом комп’ютер запуститься в новій операційній системі, і вам потрібно буде пройти кілька етапів початкового налаштування:

  1. Виберіть регіон і розкладку клавіатури.
  2. Підключіться до мережі Wi-Fi або через кабель Ethernet.
  3. Введіть обліковий запис Microsoft або створіть новий. Це дасть змогу вам синхронізувати налаштування і отримати доступ до додаткових сервісів, наприклад, OneDrive.
  4. Налаштуйте параметри конфіденційності. Не менш важливий етап, оскільки тут буде змога вибрати, яку інформацію збирає Microsoft (локація, діагностичні дані тощо).

Активація Windows і встановлення оновлень

Як тільки відбудеться перший запуск, то можна й активувати Windows (звісно, якщо цього не було зроблено під час встановлення). Введіть ліцензійний ключ, який отримали під час покупки. А  також крім того, зайдіть в налаштування Windows Update й перевірте наявність оновлень. Вони можуть містити важливі виправлення та нові функції, тому краще їх встановити одразу після встановлення системи.

Зверніть увагу! Якщо не активувати систему, то комп’ютером можна буде користуватись, але з певними обмеженнями.

Встановлення драйверів та програмного забезпечення

Під кінець переконайтеся, що усі драйвери встановлені коректно. Це можна перевірити у «Диспетчері пристроїв». А якщо якихось драйверів не вистачає, завантажте їх з офіційних сайтів виробників компонентів вашого комп’ютера (наприклад, відеокарти чи мережевої карти). Надалі можете встановити необхідне програмне забезпечення: браузери, офісні програми, антивірус, ігри тощо.

 Нижче ми ще розписали декілька корисних порад, які допоможуть встановити Windows більш ефективно і уникнути поширених помилок:

  1. Перевірте сумісність версії Windows із вашим комп’ютером

Перед встановленням переконайтеся, що ваш комп’ютер відповідає мінімальним системним вимогам для версії Windows, яку ви плануєте встановити. Це дозволить уникнути проблем із продуктивністю або некоректною роботою системи.

  1. Обирайте «чисту» інсталяцію задля максимальної стабільності

Якщо у вас є така можливість, то обирайте варіант «чистої» установки Windows, щоб повністю видалити стару операційну систему і уникнути можливих конфліктів програм або драйверів. Це дуже важливо, якщо попередня система працювала з помилками.

  1. Використовуйте SSD для встановлення Windows

Кращим варіантом буде встановлювати Windows на SSD-диск. Це значно прискорить завантаження системи і підвищить загальну продуктивність комп’ютера. У деяких наших попередніх статтях ми вже розповідали вам про те, що SSD-диски надають значно швидший доступ до даних порівняно з традиційними жорсткими дисками HDD, тому можете також ще ознайомитись із статтею – «6 причин чому варто перейти на SSD»

  1. Уникайте установки зайвих програм

Будьте обережні з інсталяцією додаткового програмного забезпечення. Намагайтеся встановлювати тільки ті програми, які вам дійсно потрібні, щоб уникнути зайвого навантаження на систему та інших можливих конфліктів.

  1. Створіть точку відновлення системи

Після встановлення Windows і всіх необхідних програм створіть точку відновлення системи. Подібний спосіб дасть змогу повернути систему до того стану, коли була зроблена точка, не втрачаючи важливі налаштування й файли.

  1. Налаштуйте автоматичне резервне копіювання

Також ще рекомендуємо налаштувати автоматичне резервне копіювання важливих даних. Для цього можете скористатись вбудованими засоби Windows або ж сторонніми програми, щоб допомогти захиститися від будь-якої втрати файлів.

  1. Захистіть систему антивірусом

Ну і після першого налаштування системи обов’язково встановіть антивірус або хоча б активуйте вбудований у Windows Defender. Таким чином ви створите базовий рівень захисту комп’ютера від вірусів та іншого шкідливого програмного забезпечення.

Натисніть, щоб оцінити цю публікацію!
[Всього: 0 Середнє: 0]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

3 + 4 =