Стан розвитку робототехніки в Україні

У сучасному світі спостерігається стрімкий та безперервний розвиток науки та техніки. Провідні позиції у сфері роботобудування займають Німеччина, Японія та Південна Корея. Проте, винахідники України мають певні досягнення у цій галузі, які стосуються промислового виробництва та стартапів.

Промислове виробництво

Компанія «Стандарт-ПАК» є виробником самохідних платформ, роботизованих возів, самохідних  роботів-буксирів, які можуть переміщати вантажі з одного пункту до іншого, оснащені датчиками руху та розвивають швидкість пересування від 0.5 м/с. Вони є першими українськими аналогами всесвітньовідомих

Kiva від Amazon Fetch & Freight від Fetch Robotics і OTTO 100 від Kitchener, ontario’s Clearpath Robotics. Основними споживачами продукції «Стандарт-ПАК» є логістика та виробництво. Прикладом вдалої співпраці є використання робо-возів для транспортування посилок із зони приймання на склад і у зворотному напрямку у терміналах «Нової пошти».

Наступна компанія Drone.UA спеціалізується на розробці та реалізації продуктів в галузі безпілотних технологій. Вона співпрацює з представниками аграрної сфери, енергетики, нафтогазової промисловості, геодезії та топографії. На більш ніж 2 млн гектарів посівних площ України використовуються розробки Drone.UA. В арсеналі компанії є понад 10 видів мультироторних платформ і літакова платформа PD1900, яка призначена для отримання даних аерофотографування й дозволяє покрити 400 га площі.

В ІТ-компанії ELEKS було створено безпілотний танк ЕТ-1(танкетка). Головною метою цього пристрою є евакуація поранених та ведення розвідувальних дій у місцях недоступних для людини. Його можна використовувати у цивільному житті як вантажний автомобіль або трактор. Також компанія є постачальником дронів для цивільної авіації.

Розробники «Механізмус» є найбільшими виробниками в Україні роботів-манекенів для реклами продукції у магазинах одягу та виставках. Робот має 9 керованих суглобів, що дозволяє йому виконувати нескладні танцювальні рухи, вітатися. Він працює або по таймеру або після активації датчиків руху. Такий манекен – повністю автономний, щоб змінити сценарій – досить переписати програму рухів на флешку.

Стартапи та хобі

Компанія RnD64 на виставці CES У 2017 році представила свій пристрій Hello Egg, який мав форму яйця і виступав  помічником на кухні. Робот оснащений екраном, на якому транслюються покрокові рецепти різних страв і звичайні інструкції, які супроводжуються голосом. Помічник може розважати господиню музикою з онлайн-сервісів або перевірити прогноз погоди. Яйце здатне не лише слухати свого господаря, але й підтримувати з ним розмову.

Марк Дробнич працює над створенням домашнього робота ELFi. Цей механізм розробляється на основі Lego Details, «інтелект» – Android, а виконавча база – Lego Bricks. Марк розробив програму Brain App, на якій базується робота пристрою. Проєкт об’єднує у собі 5 типів роботів, які виконують різні функції, наприклад, доставляють предмети з точки А у точку Б або запам’ятовують та відтворюють рухи.

Андрій Гонтаренко автор Underwater robot project – телекерованого апарату для дослідження водойм. До складових частин пристрою належать: вбудована відеокамера, освітлювачі, приводи, бортовий комп’ютер, цифровий горизонт, датчики глибини, температури, контроль герметичності корпусу, мікрофон. Ним можна керувати дистанційно за допомогою ноутбука, планшета або смартфона.

Сергій Коба працює над Pluto – це двоколісний робот. Він може транслювати фільми локальною мережею за допомогою вбудованої камери. Переміщення пристрою керується людиною через інтернет браузер. Власник Pluto може повертати камеру в різні боки для збільшення кута огляду. З його допомогою можна дослідити будь-яке приміщення.

Олексій Михайличенко став автором універсального наземного дрона з дистанційним управлінням. Його можна використовувати у військових та цивільних цілях, наприклад, для розвідки, розмінування територій, розбору завалів, рятувальних операцій. Щоб керувати роботом потрібно встановити мобільний застосунок та мати операційну систему Android не нижче 7-ої та налаштувати підключення через Bluetooth. Базово до складу пристрою входять гусиниці, роботизовано рука, відеокамери у передній частині, датчики руху.

У Сумському державному університеті розробили безпілотного робота для ведення вогню. Різні види стрілецької зброї можна закріплювати на роботизовану платформу, а потім наводити дистанційно та прицільно відкривати вогонь по позиціях противника, змінюючи за необхідності кут. Пристрій призначений для встановлення на квадрацикл та може стріляти по рухомим та нерухомим цілям, оскільки спеціальний механізм повторює рельєф місцевості та вирівнює вертикальну вісь, що дозволяє утримувати приціл паралельно лінії горизонту.

Інженери міста Суми порадували ще однією розробкою. Вони створили бойового робота-мисливця, який може їздити до 12 хвилин поспіль та оснащений власним арсеналом: кулеметом, тепловізорним прицілом. Відомо, що він вдало пройшов випробування.

Отже, в Україні можемо спостерігати наступні тенденції та перспективи у розвитку робототехніки:

  • у споживчому секторі спостерігається стійкий попит на роботів-прибиральників і безпілотників;
  • кожного року продається невелика кількість промислових роботів;
  • швидкозростаючим напрямом робототехніки є освітній напрям, зростає кількість гуртків і шкіл цього направлення

 

Натисніть, щоб оцінити цю публікацію!
[Всього: 0 Середнє: 0]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

− 4 = 2