Класифікація серверів

Усі комп’ютерні користувачі іноді зіштовхуються з поняттям “сервер”. Назва походить від слова serving — служити. Відвідувані сайти, поштове розсилання, ігри — все міститься на серверах. Спочатку цим поняттям позначали дію, запущену на комп’ютері.  Що ж означає “сервер” сьогодні?

По суті, сервер — це обчислювальна машина або комп’ютер, який приєднаний до всесвітньої мережі і постійно перебуває у включеному стані, може зчитувати запити через Інтернет і відповідати на них.

То що це — пристрій чи програмне забезпечення?

Виходячи з того, що сервер це безліч потужних машин, розташованих в одному місці, його можна вважати пристроєм. Машини призначені для концентрації величезної кількості даних.  А також сервером є і програмне забезпечення, встановлене на ці ж комп’ютери. Саме воно і обробляє запити через мережу. Участь людини у цьому процесі обмежується початковим налагодженням.

Інші системи, підключені до тієї самої мережі, як і сервер, називають клієнтами. Отримавши завдання від клієнта, сервер його обробляє та відповідає.

Головна мета сервера — зберігання та обмін інформацією з програмами та іншими серверами.

Типи серверів:

  1. Веб-сервер. Дає можливість функціонувати всім сайтам глобальної мережі, тому є затребуваним сервером.  Відкриваючи будь-яку статтю в інтернеті, користувач підключається до веб-сервера.  Програма отримує запит і видає інформацію у доступному для користувача вигляді. Сучасні веб-сервери можуть одночасно обробляти велику кількість запитів.
  2. Файловий сервер або сервер баз даних. Необхідний для обробки файлів великих об’ємів, а також для обмеження доступу до даних. Наприклад, велика компанія завантажує файловий архів, а співробітники отримують доступ до нього зі свого персонального комп’ютера.
  3. Ігровий сервер. Необхідний для запуску ігор онлайн. Приймає та обробляє відомості про дії користувача у грі, інформує про ігрові новинки.
  4. Поштовий сервер. Служить для переміщення електронних листів, зчитує емейли, контролює електронні адреси, формує автоматичні листи у відповідь.  Щоб взаємодіяти з таким сервером, користувачеві потрібен поштовий клієнт.
  5. Відео сервер.  Використовується для зберігання відео, фільмів, кліпів тощо. Користувач має можливість дивитися відео, не витрачаючи власного дискового простору.
  6. Проксі-сервер. Посередник між клієнтом та різними ресурсами інтернет мережі. Може зберігати інформацію, що часто запитується, швидко доставляючи її користувачу без повторного запиту. Необхідний, щоб правильно розподілити навантаження або приховати свою справжню IP-адресу.  Захищає мережу.
  7. DNS-сервер. У ньому міститься інформація про узгодженість між IP-адресами та доменними адресами сайтів.
  8. Сервер програми. Реалізує свої можливості за рахунок синтезу існуючих технологій. За допомогою сервера програм користувач отримує комплексне рішення з усіма необхідними технологіями.
  9. Сервер VPN. Дозволяє зашифрувати та захистити персональні дані користувача.
  10. Сервер мережі. Через нього деякі структури можуть здійснювати контроль за діями в інтернеті, відстежувати файли, що завантажуються.
  11. Сервер віддаленого доступу.  Територіально винесений за межі компанії. Необхідний для співпраці співробітників.
  12. Факс сервер. Виводить документи на принтер, розсилає на різні адреси згідно з встановленим розкладом.  Здатний сортувати та передавати вихідні факси за вимогою.
  13. Принт-сервер. Використовується у великих офісах для одночасного доступу до кількох принтерів.
  14. Міні-сервер. Користувачі іноді купують сервери для особистого домашнього використання. Потужність та продуктивність у них менша, але більша, ніж у звичайного ПК.
  15. Бекап-сервер або система резервного копіювання. Відновлює втрачену інформацію та працездатність мережі після некоректного оновлення.
  16. Сервер робочої групи. Цей вид об’єднує кілька серверів: файловий, сервер додатків, бази даних, принт-сервер, поштовий.  Застосовується у невеликих компаніях.

Сервери постійно перебувають у робочому стані, щоб ресурси, необхідні для користувача, не відключалися. Їхнім обслуговуванням займаються хостинг-провайдери. Однією з основних переваг сервера є висока надійність зберігання інформації. Навіть при виході з ладу якогось із дисків сервера, існують способи повного відновлення даних.

Вибираючи сервер, в першу чергу необхідно враховувати, для яких завдань він необхідний.

Натисніть, щоб оцінити цю публікацію!
[Всього: 0 Середнє: 0]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

26 − = 18